17. Mar 2017
Ker dragoceni darovi narave ne smejo ostati skriti

Zdravje iz čebeljega panja

Človeštvo še nikoli ni bilo tako intenzivno izpostavljeno pesticidom, konzervansom, aditivom in genetsko spremenjeni hrani nasploh. Zato se tudi povsem upravičeno sprašujemo, kakšno hrano jemo in katere kozmetične preparate uporabljamo. In prav čebelji pridelki veljajo za redko vrsto hrane, ki jo lahko uživamo prav takšno, kot jo čebele naberejo. To seveda pomeni brez konzervansov, brez aditivov in ostalih umetnih dodatkov. Veda, ki se ukvarja z zdravljenjem s pomočjo čebeljih pridelkov, se imenuje apiterapija: poleg matičnega mlečka, medu in čebeljega voska uporablja kot temeljne sestavine tudi cvetni prah, propolis in čebelji strup. Slednjega vnašamo v organizem na več načinov: s čebeljimi piki, z injekcijami, v obliki mazila, z inhalacijami, akupunkturo, z oralnim uživanjem, v manjši meri pa tudi z elektro-galvanskimi aplikacijami. Strokovnjaki pravijo čebeljemu strupu apitoksin; gre za prozorno tekočino z značilnim vonjem in grenkim okusom, ki jo čebela injicira ob piku.

Dobrodejni piki

In prav s čebeljimi piki so se zdravili že stari Egipčani, Grki in Kitajci, ki so uporabljali čebelji strup predvsem za zdravljenje bolečin in vnetij. Pomagal naj bi tudi pri zdravljenju avtoimunskih bolezni, sicer pa občutno poveča prekrvavljenost ter spodbuja nastanek kolagena, elastina in kortizona. Ker se na ta način upočasnijo procesi staranja kože, velja za naravno alternativo botoksu. Koža postane bolj napeta, gube so odpravljene, čebelam pa za to sploh ni treba žrtvovati svojega življenja.

Ker čebelam ni treba žrtvovati življenja …

Učili so nas takole: ko čebela piči, se njeno želo običajno zatakne v naši koži. Ker pa čebela pri tem najpogosteje izgubi tudi del svojega zadka, kmalu zatem umre. Danes pridobivajo čebelji strup na podlagi sodobnih metod, zbirajo pa ga s pomočjo posebnih krožnikov, ki prevajajo elektriko. Blag električni sunek čebele vznemiri ravno toliko, da pičijo, pri tem pa se strup nabere na površini. Ker je tkanina zelo tanka, se čebela pri tem ne poškoduje in lahko takoj po piku odleti.

Po čem bo dišala pomlad 2017?

»Botoks?«
»Ne hvala!«
»Alternativa?«
»Da, vendar samo, če gre za naravno in enako učinkovito metodo glajenja gub!«
»#Beefun, #beeyouth, #beesecret, skrivnost iz čebeljega panja!«

Deli

Ne zamudite nobene lepotne novosti več. Pustite nam svoj elektronski naslov in uživajte ob prebiranju lepotnih nasvetov.

© Medex 2017 Produkcija ENKI