17. Jan 2017
Učinke čebeljega strupa so poznale že stare civilizacije

Zdravilci starih civilizacij so že pred tisočletji poznali zdravilne učinke čebeljega strupa. Njegove blagodejne učinke so tako poznali v starem Egiptu in Grčiji pa tudi civilizacije na Kitajskem. Prve zapise izpred več tisoč let najdemo v bibliji, Vedah in koranu, danes pa je moč čebeljega strupa poznana praktično povsod. Znanja so se prenašala vse do danes, vendar se je zdravljenje zadnjih sto let izvajalo manj zaradi prepričanj, da bo moderna medicina lahko zdravila vsa obolenja z modernimi preparati, brez uporabe starih znanj. Izkazalo pa se je, da je vedno več bolezni, ki jim nismo kos, čeprav so jih v preteklosti že uspešno zdravili. Uporabljali so razna naravna zdravila, med njimi je bil zelo poznan in uspešen pik čebele.

Tradicionalno so v terapiji s čebeljim strupom uporabljali žive čebele, ki so jih spodbudili, da so z želom pičile prizadeto področje ali akupunkturne točke. Glede na vrsto bolezni, ki so jo zdravili, so uporabili kremo, mazilo ali obliko injekcij. Ne glede na vse to pa je znano, da je čebelji strup najbolj učinkovit, kadar je impliciran direktno iz žive čebele, najbolje v času od pozne pomladi do zgodnje jeseni. V tem obdobju so čebele oskrbovane z najboljšim cvetnim prahom, ki jim omogoči proizvodnjo zelo močnega strupa.

Čebelje pike je že pred prvo svetovno vojno uporabljal tudi dr. Filip Terč, ki je z njimi zelo uspešno pomagal pri težavah z revmo in drugimi bolečinskimi obolenji ter s tem postal znan kot pionir moderne apiterapije. Svetovna čebelarska organizacija – APIMONDIJA je njegov rojstni dan, 30. marec, razglasila za svetovni dan apiterapije.

Deli

Ne zamudite nobene lepotne novosti več. Pustite nam svoj elektronski naslov in uživajte ob prebiranju lepotnih nasvetov.

© Medex 2017 Produkcija ENKI